Szybkie śniadanie light

Jak już pewnie wiecie, jestem fanką serów. Wszystkich. Nie zraża mnie ani zapach ani konsystencja. Uwielbiam je wszystkie! Począwszy od klasycznych żółtych z marketu przez domowe twarogi z mleka, po pleśniaki zza dalekich mórz. Serce jednak moje wierne jest klasycznym twarożkom. Polskim, od polskiej krowy, na polskim mleku. Bywa jednak tak jak chociażby dziś, że czas stoi nade mną jak kat nad bożą duszą i twarożku nie ma.

Dlatego jest pyszny substytut! Wszystkim pospieszalskim dedykuję lekki serek wiejski. Można go urozmaicać dodatkami niemalże każdymi, wedle gustu, smaku i uznania.

SKŁADNIKI – na 2 porcje                                                      

300 g serka wiejskiego light                                 

3 łyżki posiekanego szczypiorku                                       

4 pokrojone drobno rzodkiewki

1 przeciśnięty ząbek czosnku

szczypta koperku

szczypta cukru/słodzika

sól, pieprz, słodka papryka

DO DZIEŁA:

Do miseczki przełożyć serek, zamieszać. Dodać rzodkiewkę, czosnek oraz przyprawy do smaku. Połączyć składniki delikatnie mieszając. Spróbować i wedle gustu posłodzić. Następnie dodać koperek i szczypior. Odstawić na 10 min do lodówki. Po tym czasie wymieszać i smakować!

PORADNIK

Dobór składników zależy od nas samych. Na co mamy ochotę – dodajemy. Pamiętajmy jednak, by w grupie białka był tylko jeden podstawowy składnik. Tu, mamy serek, zatem wystrzegajmy się ryb, jajek itp. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem, tostami. Idealnie pasuje z dodatkiem ogórków małosolnych czy malinowych pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *